Contact

Bel ons: 0172 477372

OF STUUR EEN BERICHT

Bel ons, mail ons of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Veel gestelde vragen

Kunnen vogels brand veroorzaken?

Wanneer we tijdens een inspectie of renovatie een vogelnest tegenkomen adviseren wij deze altijd direct te verwijderen. Een vogelnest in uw schoorsteen is gevaarlijk omdat de gassen die vrijkomen tijdens het stoken blijven hangen in het kanaal of zelfs terugkeren in de woning.

Een vogelnest verwijderen is specialistisch werk. Wanneer u niet goed te werk gaat is de kans groot dat het vogelnest uit elkaar valt en deels blijft steken in de schoorsteen. Ook raden wij u aan om na het verwijderen van het vogelnest altijd een kap of rooster op uw schoorsteen te laten plaatsen. Vogels krijgen dan niet de kans opnieuw in uw schoorsteen te nestelen.

Hoe vaak moet mijn schoorsteen schoongemaakt worden?

Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Wat kan ik zelf doen mbt onderhoud?

Zorg dat u de installatie en het onderhoud van een houtkachel of sfeerhaard laat uitvoeren door een erkende specialist. Ook wanneer u de kachel of haard niet zo vaak gebruikt.
Leer fikkie stoken. Stookgedrag en brandstofkeuze moet je leren. U moet weten hoe hard of zacht u het beste kunt stoken en welke brandstof u daarvoor kiest. Weet welk soort hout beter is om te verbranden (loofhout is beter dan naaldhout) en welke materialen u beter niet in de openhaard kunt gooien (papier en plastic).
Voor de verzekering en om problemen te voorkomen kunt u het beste het rookkanaal van uw huis ieder jaar controleren. Doe dit bij voorkeur wanneer het stookseizoen afgelopen is. Hiermee voorkomt u een hoop ellende, zowel voor uzelf als voor uw buren. De schoorsteenveger verwijdert het roet uit de schoorsteen door een kogel met borstel. Hij laat de kogel en bezem zakken en trekt hem weer op. Dit herhaalt hij een paar keer. Hij zal tevens de schoorsteen nakijken op lekkage en scheuren.